Ege Üniversitesi ile Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) arasında “İŞKUR ile 7 Bölge 7 Üniversite Projesi” kapsamında “Meslekli Eğitim İş Birliği” protokolü imzalandı. EÜ Senato Salonunda düzenlenen protokol imza törenine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Lütfihak Alpkan, EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Varol Dur, İzmir İl Müdür Vekili Ayla Bozkurt, EÜ Senato Üyeleri ve her iki kurumun temsilcileri katıldı. İmzalanan protokol ile EÜ ve İŞKUR iş birliğinde mesleki eğitim kursları verilecek. Bununla birlikte belirlenecek sektörlere yönelik nitelikli iş gücünün temininin sağlanması amaçlanıyor.
Protokol töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesi, 1955 yılından bu yana Türkiye’nin dördüncü, bölgenin ilk ve en köklü üniversitesi olarak, bölgedeki üniversitelerin kuruluşlarında öncü ve garantör olmuş, tam akredite, öğrenci odaklı araştırma üniversitesidir. Hayata geçirdiği 90’dan fazla öğrenci odaklı uygulama ve 100 bin öğrenci katılımlı Avrupa’nın en büyük kariyer fuarını yapan Üniversitemiz, ‘Öğrencilerin Kariyer Gelişimini En Etkin Şekilde Destekleyen Üniversite’ ödülünü alan ilk ve tek devlet üniversitesidir. Son iki yıldır YÖK İzleme ve Değerlendirme Raporuna göre Üniversitemiz 208 Üniversite içerisinde ‘Kariyer Merkezlerinin Gerçekleştirdiği Faaliyet Sayısı’ ve ‘Sürekli Eğitim Merkezi Tarafından Verilen Sertifika Sayısı’ kriterlerinde Türkiye birincisi olarak yer almaktadır” dedi.
“İŞKUR ile birçok projede yer alıyoruz”
İŞKUR ve Türkiye’deki 7 üniversite arasında imzalanan bu protokolün paydaşlarından birisinin de Ege Üniversitesi olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesi olarak ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ düsturuyla istihdama yönelik tüm çalışmalarımızın merkezine insanı yerleştirmiş bir üniversiteyiz. Bu anlamda İŞKUR ile birçok projede yer almaktayız. Bugün de İŞKUR ile imzalayacağımız protokolle aktif işgücü hizmetleri kapsamında Üniversitemiz ile iş birliği içerisinde mesleki eğitim kursları düzenlenmesi ve belirlenecek sektörlerde ve işyerlerinde ihtiyaç duyulan nitelikte işgücünün temin edilerek istihdamın artırılmasına akademik destek sağlayacak olan 7 Üniversiteden biri olacağız. Protokol kapsamında hem çeşitli alanlarda mesleki eğitimler verilecek hem de sektörlere ve yönelik nitelikli iş gücü sağlanarak istihdamın artmasına katkı sağlanacak. Ege Üniversitesi olarak yılların verdiği birikim ve tecrübemiz ile mesleki kurslarımıza eğitici desteği vereceğiz. Kursları başarı ile bitiren katılımcılara belge ve sertifika verilecek. Bununla birlikte iş hayatına katılmaları konusunda organize sanayi bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri gibi kurum ve kuruluşlarla iletişim kurularak destek sağlanacak. Ege Üniversitesi olarak hem üniversitemiz ile kamu kurumlarımız arasında hem de sanayiye yönelik iş birliğimizi geliştirecek bu protokolün paydaşı olmaktan ötürü mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.
Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Bu işbirliğinden dolayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız tarafından Türkiye’de 7 Üniversitede düzenlenmesi hedeflenen bu proje kapsamında Ege Bölgesinden Üniversitemiz ile iş birliği gerçekleştirmeyi tercih ettikleri, böyle bir fırsatı hem İzmir’imize hem de bölgemizdeki gençlerimize sundukları için başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vedat Işıkhan’a, bugün protokol imza törenimizi teşrifleriyle onurlandıran ve bu projeyi yürüten Bakan Yardımcımız Prof. Dr. Lütfihak Alpkan’a teşekkürlerimi sunuyorum. Ülkemizin geleceği gençlerimizin gelişimini ve istihdamını sağlayacak bu iş birliğinin her iki kuruma, ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
“Sanayinin beklentileri çok hızlı değişiyor”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Lütfihak Alpkan, “Bakanlık olarak başlattığımız ‘7 bölge 7 üniversite’ projesi İŞKUR’un nitelikli personel seçiminde sanayi ve iş yerlerine yardımcı olması konusunda önemli bir köprü vazifesi görüyor. Biz, hem eğitim hem de istihdam seviyesini daha yukarılara taşımayı hedefliyoruz. Bu bağlamda üniversitelerin bizlere katkı sağlayabileceklerini düşündük. Üniversitelerin belli bir laboratuvar ve teknoloji altyapısı olduğu için teknolojik ve çevresel dönüşümlere çok hızlı adapte olabiliyorlar. Sanayinin de nitelikli eleman konusunda beklentileri çok hızlı şekilde değişebiliyor. İŞKUR da aradaki bu bağlantıyı kurmaya çalışıyor. İşverenlerin ve iş arayanların beklentilerini meslekler ve beceriler üzerinden eşleştirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Prof. Dr. Alpkan, “Türkiye’de artan kurumsallaşma ile birlikte ne aradığını bilerek ilan veren kurumlar bizlerden yardımcı olmamızı istiyorlar. Üniversitelerimiz de mesleki becerilerini öğrencilerine en iyi şekilde öğretiyorlar. Projemiz dâhilinde özellikle savunma sanayine yönelik verdiğimiz ilk mezunlarımız, sektörde Aselsan gibi önemli firmalarda istihdam edildiler. Biz, daha sonra bunu 7 bölgemize de yaymak istedik. 7 bölgemizden 7 üniversitemiz ile iş birliği başlattık. Bu programlarımızı başarı ile yürütüp ileride daha yaygın hale getirmeye çalışıyoruz. Hem sanayinin hem de bizim bu proje ile ilgili en büyük beklentimiz istihdam. Ege Üniversitesi ile böyle bir iş birliği içerisinde girmekten dolayı heyecanlı ve mutluyum. Hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından “Mesleki İş Birliği” protokolü Rektör Prof. Dr. Necdet Budak ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Lütfihak Alpkan tarafından imzalandı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
GÜNDEM
16 Ocak 2025SPOR
16 Ocak 2025GÜNDEM
16 Ocak 2025SPOR
16 Ocak 2025SPOR
16 Ocak 2025GÜNDEM
16 Ocak 2025GÜNDEM
16 Ocak 2025